Valokuvien järjestäminen ammattijärjestäjän avulla

03.05.2021

Miten vieraan ihmisen valokuvien järjestäminen käytännössä tapahtuu? Miten tietää, mitä poistaa, säästää tai kehittää albumiin?

Kun sain tämän kysymyksen inboxiini, päätin heti kirjoittaa valokuvien järjestämisestä pidemmin. Ammattijärjestäjän apu valokuvien järjestämiseen on Suomessa varsin tuntematon ala. Kuvien järjestäminen kuitenkin kiinnostaa ja koskettaa monia ja tulen käsittelemään tätä blogissani varmasti vielä usein. Tämä kirjoitus on siis vasta pintaraapaisu valokuvien järjestämiseen.

Olen itse kuvannut filmille jo lukioaikana 2000-luvun alussa ja myöhemmin järjestelmäkameralla pääasiassa kasveja ja luontoa. Oman lapsen myötä kännykkäni on täyttynyt vauvakuvista ja hassuista videoista, joita kuvaan lähes päivittäin (ja katselen lapsen nukkuessa). Digitaalisten kuvien määrä läppärin, kännykän ja muiden laitteiden uumenissa on monella muullakin varmasti valtava. Joskus valokuvien järjestämisestä voi tulla se viimeinen asia, johon ei vain saa kodin järjestämisen edetessä tartuttua ja asia jää vuosiksi roikkumaan.

Kuulostaako tutulta?

Nyt jaan oman menetelmäni, jota voit hyvin soveltaa itsenäisesti tehtävään valokuvien järjestämiseen. Lopusta löydät yhteystietoni, jos kaipaat konkreettista apua aloittamiseen. Sitten kuvien kimppuun!

Valokuvien järjestäminen

Valokuvien järjestämiseen pätevät samat säännöt, kuin mitä käytän fyysisten tavaroiden karsimiseen ja järjestämiseen. Tässä järjestämismenetelmä lyhyesti.

1) Kartoitetaan nykytilanne, missä kaikkialla kuvia on (mm. kännykkä, tietokone, pilvipalvelut), onko kuvien tallettamisessa joku systeemi (päivämäärä, hakusanoitus, tapahtuma, ei ole systeemiä jne.) ja mikä olisi tavoitetila kuvien järjestämisessä.

2) Luodaan tiedostokansiot (tai paperikuville pinot) ja nimetään eri kategoriat, joiden mukaan halutaan järjestää. Mitä kuvaat ja kuinka usein? Itse tallennan kuvia kännykästä omaa somea varten aiheittain, jolloin aina löytyy kuvituskuvia käyttööni. Järjestelmäkamerasta koneelle siirrettävät kuvat käyvät aina läpi omat toimenpiteensä.

3) Karsitaan valokuvien joukosta hudit, samankaltaiset ja muuten ei niin loistavat kuvat. En päätä puolestasi, mitä poistetaan, mutta minulla on silmää myös selkeästi hyville otoksille. Tämä on kaikkein työläin vaihe käydä läpi. Karsimisen jälkeen jäljellä ovat säästettävät kuvat.

4) Luodaan säästettäville kuville yhdessä selkeä kansiorakenne, joka on tehty sen perusteella, mistä aiheista kuvia tulee otettua. Näin uusille kuville on olemassa paikka valmiina. Tehdään kaikkein tärkeimmistä kuvistasi myös varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle tai pilvipalveluun. Opastan niissä tarvittaessa, jos ne ovat ihan uusi juttu.

5) Mietitään sinulle sopiva malli, jonka avulla uusien kuvien käsittely, talletus, arkistointi ja kuviksi teettäminen sujuu rutiinilla. 

Muuta huomioitavaa valokuvien järjestämisessä:

  • Laitteet voivat hajota. Joku varastaa kännykkäsi. Sometilisi kaapataan. Onhan tärkeimmät kuvamuistosi varmuuskopioitu?
  • Kuinka paljon kuvasi vievät tilaa? Tiedostot levytilaa ja paperikuvat albumeissa ja hyllyssä? Mieti säilytystila omien tarpeiden mukaan.
  • Mikä estää sinua aloittamasta valokuvien järjestämistä? Mikä auttaisi sinua pääsemään alkuun?
  • Mitä kuvaaminen on sinulle? Harrastus, sivutoimi vai työ? Onko sinulla haaveita tai tavoitteita kuvaamisessa? Mitä vakavammin kuvaat, sen tärkeämpää kuvien järjestys on.
  • Some on kätevä paikka kuvien jakamiseen, muttei riitä ainoaksi säilytyspaikaksi! Monet sovellukset ns. pakkaavat kuvia pienemmiksi ja laadukkaastakin kuvasta voi tulla pikselimössöä. Ja entä, kun sovellus joskus poistuu käytöstä? 
  • Kenen kanssa haluat jakaa kuviasi? Sopiiko siihen tarkoitukseen parhaiten albumi, kuvakirja vai virtuaalinen kuva-albumi verkossa?

Valokuvien läpikäyminen voi tuntua työläältä, jos kuvia on kertynyt paljon.  Valokuvien järjestämisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Kun nyt aloitat ja luot sinulle toimivan systeemin valokuville, voit vähän kerrallaan käydä sen avulla läpi vanhojakin kuvia. Järjestys seuraa sinua vuosiksi eteenpäin, joten se kannattaa.

Mieti myös, miksi kuvaat. Onko kännykällä kuvaamisesta tullut tapa vai kuvaatko aidosti säilyttääksesi? Oletko valmis käyttämään jatkossa aikaasi kuvien läpikäyntiin?

Paperiset kuvat ovat fyysisiä tavaroita ja ison kuvamäärän lajittelu on todellakin iso urakka. Se saa tuntua työläältä, koska sitä se on. Yksin ei tarvitse aloittaa, jos siltä tuntuu.

Kuvamuistot ovat ihania ja niiden avulla teemme omaa elämäämme näkyväksi, itsellemme ja muille. Vanhojen valokuvien katselu yhdessä lasten tai perheen kanssa voi olla mukava keskustelunaihe ja samalla yhdessä vietettyä aikaa. Myös valokuvaaminen voi olla yhteinen harrastus. Kaiken digitaalisen kuvatulvan vastapainoksi filmille kuvaaminen on tällä hetkellä pieni trendi. Mutta siitä joskus toiste.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja kysymyksistä oli apua sinulle valokuvien järjestämisen aloittamiseen. Jäikö jokin mietityttämään?

Olisi kiva kuulla, mitä sinä kuvaat tai mitä ajatuksia tästä heräsi. :) Minut saa parhaiten kiinni Instagramista(@sonjasaloriutta), sähköpostilla (sonja.saloriutta(ä)gmail.com) tai yhteydenottolomakkeella.

Sonja

P.S. Valokuvien järjestäminen palveluna minun kanssani onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta myös etänä. Palvelupaketit löytyvät täältä.

UUSIMMAT KIRJOITUKSET BLOGISSA

Lue ajankohtaiset kuulumiseni ensimmäisten joukossa!

Marraskuuhun on mahtunut niin monta aurinkoista päivää, että viikot ovat menneet siivillä. Kuun viimeisellä viikolla ammattijärjestäjän työ vei minut ympäri Etelä-Suomea, ja autolla tuli huristeltua läpi mm. Porvoo, Vihti, Helsinki ja Espoo.